SÜT ÇOCUĞUNUN MUAYENE ZAMANLARI

Çocuk sağlığı ve hastalıkları bilim dalı, diğer ihtisas dallarından da­ha çok koruyucu yöntemlerle uğraşır. Çocuk doktorlarının yarıya yakın zamanları koruyucu uygulamalarla geçer. Sağlıklı bir gelişim sağlanma­sı için beslenme programları düzenlenmesi, belirli hastalıklara karşı aşı uygulanmaları ön sırada gelir. Erken tanı ve tedaviyle kalıcı sakatlıkla­rın önlenmesi önemli görevleri arasındadır.

Çocuklar belirli aralıklarla çocuk doktoruna götürülerek (67) kon­trol ettirmelidirler. Aşıları muntazam yapılmalıdır. Normal büyüme ve gelişme sırasında araya giren enfeksiyonlar, çocuğun geri kalmasına ne­den olabilir. Çocuk sağlığı, doğum öncesi annenin bakımıyla başlar. Bu dönemde, annenin çocuğa bakacak çocuk doktoru ya da Ana-Çocuk Sağ­lığı ile ilişki kurması çok yararlı olur.

Yeni doğan : Hayatın en tehlikeli dönemidir. Hastane de doğan bebek­ler, en az doğumdan sonraki 24 saat içinde ve hastaneden çıkarken ol­mak üzere 2 kez muayene edilerek, annelere öğütler verilmeli ve annele­rin kuşkuları giderilmelidir. Konjenital anomaliler, kalça çıkığı aranmalı, BCG yapılmalıdır. Doğal beslenecek olanlara ve yapay beslenecek olan­lara gerekli bilgi ve programlar verilmelidir. 1-3 hafta arasında ortaya çıkan olaylar ve kuşkular, anne üe ya da aileden biriyle görüşülerek ya da bebeğin muayenesiyle çözülmelidir.

30-40 Gün : Çocuğa tam bir fizik muayene uygulanır. Ağırlık, boy, baş çevresi, gerekliyse diğer ölçümler yapılarak persentilleri saptanır. Kalça çı­kığı kontrolü yapılır. BCG aşısı yoksa yaptırılır.

60-70 Gün : Çocuk muayeneye gelir. Ölçümleri yapılır. Persentilleri sap-tamr. Beslenmesi gözden geçirilerek, gerekli Öğütler verilir. DBT ve Po-üo aşısı uygulanır. Bu aşılara 3'üncü ayda başlamak da mümkündür.


90-100 Gün (3 ay) : Muayene edilir ve ölçümleri yapılır. Şaşılık aranır. Beslenmesi soruşturulur. Yapay beslenenlere yeni ek besinler verilir.

4   aylık : Muayene edilir, ölçümler yapılır. 2'inci DBT ve Poldo aşısı ya­pılır.

5   aylık : Muayene edilir ve ölçümleri yapılır. Büyüme ve gelişimi değer­lendirilir, îşitme kontrol edilir.

6   aylık : Muayene edilir ve ölçümler yapılarak değerlendirilir. DBT aşı­sı ve Polio yanılır. 2 ay arayla kontrola getirilmesi söylenir.

8-9 aylık : iyi bir anemnez alınarak fizik muayene yapılır. Gelişim değer­lendirilir. Beslenmesinde yeni düzenlemeler yapılır. Aileye, çocuğun işta­hının azalacağı söylenir. Demir eksikliği anemisi aranır.

11-12 aykk : Muayene edilir ve ölçümleri yapılarak, büyüme ve gelişme­si saptanır. Kilosunda ve iştahında olan duraklama açıklanır. Emzirili-yorsa, anne ve ailenin durumuna göre bir değerlendirme yapılır. Bibero­na son verilmelidir. Kızamık aşısı yapılabilir. Çocuğun evin içinde gezme­si nedeniyle oluşacak kazalardan korunması önerilir.

15 aylık : Muayene edilerek gelişim değerlendirmesi yapılır. Kızamık aşı­sı yaptırılır.

18 aylık : Muayene edilerek gelişim değerlendirmesi yapılır. DBT ve Po­lio aşılan yapılır. Çiş ve kaka kontroluna hız verilir. Kazalardan koru­ma hatırlatılır.

24 aylık : Muayene edilir ve ölçümleri yapıldıktan sonra, 2 senelik geli­şimi değerlendirilir. Bundan sonra senede bir kez muayeneye getirilmesi söylenir.

Oyun Çocuğu Dönemi: 6-12 ay arayla muayeneye getirilebilir. Diş Tabi­bine götürmek gerekir.

Okul Çocuğu Dönemi : Senede bir kez Çocuk Doktoruna ve 2 kez Diş Tabibine götürmek Önerilir.

Ergenlik Dönemi : Dikkatli bir fizik muayene ve ölçümler yapıldıktan sonra, çocuğa ve aileye, ayrı ayrı gerekli önerilerde bulunulur. Problem­ler varsa, açıklanarak çözülür.