SÜT ÇOCUĞUNUN MUAYENE ZAMANLARI
SÜT ÇOCUĞUNUN MUAYENE ZAMANLARI
Çocuk sağlığı ve hastalıkları bilim dalı, diğer ihtisas dallarından daha çok koruyucu yöntemlerle uğraşır. Çocuk doktorlarının yarıya yakın zamanları koruyucu uygulamalarla geçer. Sağlıklı bir gelişim sağlanması için beslenme programları düzenlenmesi, belirli hastalıklara karşı aşı uygulanmaları ön sırada gelir. Erken tanı ve tedaviyle kalıcı sakatlıkların önlenmesi önemli görevleri arasındadır.
Çocuklar belirli aralıklarla çocuk doktoruna götürülerek (67) kontrol ettirmelidirler. Aşıları muntazam yapılmalıdır. Normal büyüme ve gelişme sırasında araya giren enfeksiyonlar, çocuğun geri kalmasına neden olabilir. Çocuk sağlığı, doğum öncesi annenin bakımıyla başlar. Bu dönemde, annenin çocuğa bakacak çocuk doktoru ya da Ana-Çocuk Sağlığı ile ilişki kurması çok yararlı olur.
Yeni doğan : Hayatın en tehlikeli dönemidir. Hastane de doğan bebekler, en az doğumdan sonraki 24 saat içinde ve hastaneden çıkarken olmak üzere 2 kez muayene edilerek, annelere öğütler verilmeli ve annelerin kuşkuları giderilmelidir. Konjenital anomaliler, kalça çıkığı aranmalı, BCG yapılmalıdır. Doğal beslenecek olanlara ve yapay beslenecek olanlara gerekli bilgi ve programlar verilmelidir. 1-3 hafta arasında ortaya çıkan olaylar ve kuşkular, anne üe ya da aileden biriyle görüşülerek ya da bebeğin muayenesiyle çözülmelidir.
30-40 Gün : Çocuğa tam bir fizik muayene uygulanır. Ağırlık, boy, baş çevresi, gerekliyse diğer ölçümler yapılarak persentilleri saptanır. Kalça çıkığı kontrolü yapılır. BCG aşısı yoksa yaptırılır.
60-70 Gün : Çocuk muayeneye gelir. Ölçümleri yapılır. Persentilleri sap-tamr. Beslenmesi gözden geçirilerek, gerekli Öğütler verilir. DBT ve Po-üo aşısı uygulanır. Bu aşılara 3'üncü ayda başlamak da mümkündür.
90-100 Gün (3 ay) : Muayene edilir ve ölçümleri yapılır. Şaşılık aranır. Beslenmesi soruşturulur. Yapay beslenenlere yeni ek besinler verilir.
4 aylık : Muayene edilir, ölçümler yapılır. 2'inci DBT ve Poldo aşısı yapılır.
5 aylık : Muayene edilir ve ölçümleri yapılır. Büyüme ve gelişimi değerlendirilir, îşitme kontrol edilir.
6 aylık : Muayene edilir ve ölçümler yapılarak değerlendirilir. DBT aşısı ve Polio yanılır. 2 ay arayla kontrola getirilmesi söylenir.
8-9 aylık : iyi bir anemnez alınarak fizik muayene yapılır. Gelişim değerlendirilir. Beslenmesinde yeni düzenlemeler yapılır. Aileye, çocuğun iştahının azalacağı söylenir. Demir eksikliği anemisi aranır.
11-12 aykk : Muayene edilir ve ölçümleri yapılarak, büyüme ve gelişmesi saptanır. Kilosunda ve iştahında olan duraklama açıklanır. Emzirili-yorsa, anne ve ailenin durumuna göre bir değerlendirme yapılır. Biberona son verilmelidir. Kızamık aşısı yapılabilir. Çocuğun evin içinde gezmesi nedeniyle oluşacak kazalardan korunması önerilir.
15 aylık : Muayene edilerek gelişim değerlendirmesi yapılır. Kızamık aşısı yaptırılır.
18 aylık : Muayene edilerek gelişim değerlendirmesi yapılır. DBT ve Polio aşılan yapılır. Çiş ve kaka kontroluna hız verilir. Kazalardan koruma hatırlatılır.
24 aylık : Muayene edilir ve ölçümleri yapıldıktan sonra, 2 senelik gelişimi değerlendirilir. Bundan sonra senede bir kez muayeneye getirilmesi söylenir.
Oyun Çocuğu Dönemi: 6-12 ay arayla muayeneye getirilebilir. Diş Tabibine götürmek gerekir.
Okul Çocuğu Dönemi : Senede bir kez Çocuk Doktoruna ve 2 kez Diş Tabibine götürmek Önerilir.
Ergenlik Dönemi : Dikkatli bir fizik muayene ve ölçümler yapıldıktan sonra, çocuğa ve aileye, ayrı ayrı gerekli önerilerde bulunulur. Problemler varsa, açıklanarak çözülür.
0 Responses to SÜT ÇOCUĞUNUN MUAYENE ZAMANLARI
Something to say?